לאחרונה נפגשתי עם כמה לקוחות שהגיעו לגיל פרישה אך עדיין ממשיכים לעבוד, אם כשכירים או כעצמאים ורוצים להתחיל לקבל קצבה.
אין בעיה להתחיל לקבל קצבה, צריך רק לתכנן את הצעדים לקראת הפרישה וכמובן לבדוק כדאיות קבלת הקצבה.
תהליך זה נקרא "פרישה מדומה" אנו מדמים היום את הפרישה למרות שבפועל היא עוד לא התרחשה.
מהי פרישה מדומה?
מי שהגיע לגיל פרישה וממשיך לעבוד יכול להתחיל לקבל קצבה מקרן הפנסיה או כל חסכון פנסיוני, ובמקביל לעשות קיבוע זכויות שיקטין את חבות המס על הקצבה, ניתן לבדוק גם אפשרות לקבלת קצבת אזרח ותיק.
מדוע פעולה זו נקראית פרישה מדומה?
כי אנחנו מדמים מצב של פרישה היום, כלומר, מתחילים לקבל קצבה בעודנו עובדים ומבקשים את ההטבות המס כאילו כבר פרשנו.
כאשר אנו פורשים ועברנו את גיל 60 אנו יכולים להתחיל לקבל קצבה, נכון, הקצבה מחושבת לפי מקדם שלוקח בחשבון את תוחלת החיים והריבית במשק, ככל שנתחיל לקבל את הקצבה מוקדם יותר, חברת הביטוח צפויה לשלם לנו יותר זמן ולכן המקדם יהיה גבוה יותר, ככל שנדחה את התחלת קבלת הקצבה, המקדם יהיה נמוך יותר, המקדם נגזר מתוחלת חיים וריבית ותלוי בגיל הפורש/ת ובן/בת הזוג.
יחד עם זאת, לפעמים, אנו צריכים הגדלת הכנסה, ואולי כדאי לנו להתחיל לקבל קצבה במיוחד אם הגענו לגיל פרישה, ניתן לבצע קיבוע זכויות.
מי יכול לעשות פרישה מדומה?
אישה מגיל 62 ובהדרגה עד גיל 65 גבר בגיל 67
עם העלייה בתוחלת החיים, אנו רואים יותר ויותר א.נשים שהגיעו לגיל פרישה ובוחרים להמשיך לעבוד, המשמעות – המעסיק ממשיך להפריש לקרן הפנסיה ועל כל שקל שמופקד היום נקבל בעתיד פחות, לכן חשוב לבדוק את האפשרות לפרישה מדומה.
למי זה מתאים?
שכירים, בעלי שליטה ועצמאים
מבוטחים בקרן פנסיה וותיקה והגעתם ל 70% זכויות לפנסיה? לרוב כדאי להתחיל לקבל קצבה, דחייה לא בהכרח תגדיל את הקצבה החודשית.
החלטתם להתחיל לקבל קצבה, חשוב לוודא אם המעסיק מאשר לשחרר כבר היום את הפיצויים או שתבוצע בגינם התחשבנות בעתיד או שתקבלו ממנה קצבה וכך כספים אלו יהיו פטורים ממס.
חשוב לשקול כל מקרה לגופו, לבצע סימולציות ולהבין את הכדאיות לפרישה מדומה, לעתים עדיף להמתין לפרישה, במיוחד אם מדובר בכמה חודשים.
את קיבוע הזכויות יש לבצע בצורה מקיפה אחרת נאבד זכויות ויצא שכרנו בהפסדנו
מהו קיבוע זכויות?
מימוש הטבות מס נוספות להם זכאים מי שהגיע לגיל פרישה והתחיל לקבל קצבה, מדובר בסל של 1,000,000 ₪ של הטבות מס, ניתן לקבל פטור על הפיצויים ו/או פטור על הקצבה ו/או היוון כספי תגמולי קצבה שהופקדו אחרי 2008
משתפת בדוגמה של לקוחה:
בת 64 מבוטחת בקרן פנסיה וותיקה, צברה 70% זכויות לפנסיה ומתכוונת להמשיך לעבוד אצל אותו מעסיק. הפעולות שביצענו, תחילה בחנו את הכדאיות לקבלת קצבה, לאחר שראינו שהמשך הפקדות לא יגדיל את הקצבה בצורה משמעותית, הגשנו בקשה לקבלת קצבה מקרן הפנסיה, ובמקביל נפתחה ללקוחה קרן פנסיה חדשה להמשך הפקדות המעסיק .
לאחר קבלת התלוש הראשון ממנו נוכה מס 47% הגשנו בקשה לקיבוע זכויות ותאום מס.
במקביל, בחנו את כל המוצרים הפנסיונים הנוספים שיש ללקוחה, ראינו שיש לה יתרות פיצויים בקופת גמל, מדובר בהשלמת פיצויים, בקרן פנסיה וותיקה המעסיק יכול להפקיד רק 6% ולכן נפתחה קופת גמל להשלמת ה 2.33% מאחר והלקוחה מעוניינת בעתיד לקבל כספים אלו כקצבה, הם נויידו לקרן הפנסיה כדי לחסוך בעלויות של דמי ניהול.
לאחר הפרישה, הלקוחה תוכל לקבל קצבה נוספת מקרן הפנסיה החדשה.
לגבי קצבת אזרח וותיק, במקרה של הלקוחה, היא אינה זכאית כרגע לקבל קצבה ולכן דחינו את קבלת הקצבה והיא תקבל תוספת של 5% לכל שנת דחייה,
ממבחן ההכנסות של ביטוח לאומי עולה שהשכר שלה גבוה מהתקרה המאפשרת לקבל קצבה, רק לאחר שתפרוש או בגיל 70 היא תוכל לקבל קצבה.
בתקופה הראשונה לקבלת הקצבה, הלקוחה הייתה צריכה את ההכנסה הנוספת, אך לאחר מכן, המלצנו לה לחסוך את הכספים בגמל להשקעה כדי שבעתיד תוכל להגדיל את הקצבה.
הכספים שיחסכו בגמל להשקעה יהיו פטורים ממס רווחי הון ומס על הקצבה.
רוצים לשמוע עוד על זכויותיכם לאחר גיל 60?
מוזמנים להקשיב להרצאה שהעברתי במסגרת האקדמי הפיננסית של המרכז לתודעה פיננסית לחצו כאן להרצאה
ערוץ היוטיוב פתוח בפניכם עם עשרות הרצאות מקצועיות בנושאים הנוגעים לכסף שלנו.